Poslanci ĽS-HZDS podporia vytvorenie organizácie na správu divadiel v Prešove

22.06.2004 Celý región

Návrh zriadiť organizáciu na správu Divadla Jonáša Záborského (DJZ) a Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD), obe so sídlom v Prešove podporí klub poslancov Ľudo...
Návrh zriadiť organizáciu na správu Divadla Jonáša Záborského (DJZ) a Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD), obe so sídlom v Prešove podporí klub poslancov Ľudovej strany - Hnutie za demokratické Slovensko (ĽS - HZDS) v zastupiteľstve Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Rozhodli o tom členovia klubu na svojom rokovaní 21. júna pred zasadaním krajského parlamentu v utorok 22. júna.

Spomínaný zámer je súčasťou návrhu Stratégie udržateľného rozvoja kultúrnych zariadení PSK, ktorá by sa mala plniť od októbra t. r. Štefan Ladičkovský, predseda poslaneckého klubu ĽS-HZDS a člen komisie kultúry a národnostných menšín zastupiteľstva PSK, konštatoval, že dôvodom k vypracovaniu stratégie a prijatiu rôznych ďalších opatrení je snaha o efektívnejšie fungovanie kultúrnych inštitúcií v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK. Ráta sa v nej napr. so zlúčením osvetových stredísk s knižnicami v celom kraji, so zlúčením múzeí a galérií so sídlami v Prešove a v Poprade a aj s riešením situácie okolo oboch divadiel.
Štatút správcovskej organizácie nie je ešte na svete a aj návrh stratégie len tézovito rieši postavenie takejto inštitúcie. Podľa Ladičkovského značky oboch divadiel zostanú zachované a v organizácii by mali byť ako samostatné celky združené dva súbory DJZ (činohra a spevohra) a DAD (činohra a PULS). Spomínaná organizácia dostane do správy majetok DJZ. DAD nemá vlastnú budovu, je v podnájme, čo bol tiež jeden z dôvodov k týmto úvahám. V oboch divadlách sú duplicitné rôzne technicko-obslužné funkcie a ich odbúranie by malo pomôcť znížiť náklady na fungovanie divadelných súborov.

(jj)
 

Vyberte región